ΔΕΚΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΥΜΝΑΖΕΣΤΕ!
Ο περισσότερος κόσμος πηγαίνει στο γυμναστήριο με κύριο του στόχο τη μείωση του σωματικού του βάρους. Aυτό είναι όμως μόνο ένα από τα εκπληκτικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα εκγύμνασης. Παρακάτω σας δίνουμε δέκα λόγους για να είσαστε συνεπείς στις προπονήσεις σας. Αν γυμνάζεστε τακτικά, όχι μόνο θα δείτε το σώμα σας να μεταμορφώνεται, αλλά θα παρατηρήσετε πως θα βελτιωθεί η υγεία σας και θα ξυπνάτε κάθε μέρα γεμάτοι ενέργεια.
Νο1. Αυξάνεται η μακροζωία σας
Σύμφωνα με εκτενείς μελέτες του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας της Υγείας και Διατροφής των Η.Π.Α η μυϊκή δύναμη είναι παράγοντας μακροζωίας. Με λίγα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή σας μάζα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου. Το μυϊκό μας σύστημα μας προστατεύει από τις ασθένειες καθώς και απ’ τον καρκίνο, και ταυτόχρονα αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή μας.
Αν λοιπόν πέσουμε, θα μπορέσουμε να προστατευτούμε και να αντιδράσουμε πιο γρήγορα.
Νο.2 Ενισχύεται η ενέργειά σας
Οι περισσότεροι από εμάς μόλις νιώσουμε την ενέργειά μας να εξαντλείται θα αναζητήσουμε μια κούπα καφέ ή κάποιο ενεργειακό ποτό. Μια καλύτερη επιλογή θα ήταν να επισκεφτούμε το γυμναστήριο. Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε, μετρήθηκαν τα επίπεδα ενέργειας μια ομάδας αντρών μετά από 20 λεπτά στατικού ποδήλατου και ανακάλυψαν πως ήταν αυξημένα κατά 166% συγκριτικά με το 15% που είχαν όταν έμειναν καθιστοί, χωρίς να κάνουν καμία απολύτως ενέργεια.
Τα οφέλη είναι ίδια και με τις προπονήσεις υψηλής έντασης. Παρότι οι αθλούμενοι αισθάνονται εξάντληση μετά από μια έντονη προπόνηση, τα ενεργειακά τους αποθέματα αναπληρώνονται κατά τον χρόνο ξεκούρασης. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στις αυξημένες ποσότητες οξυγόνου που οδηγούνται στον εγκέφαλο κατά τον χρόνο ξεκούρασης.
Νο.3 Βελτιώνεται ο ύπνος σας
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους κοιμόμαστε όλο και λιγότερες ώρες, ο χειρότερος από όλους όμως είναι ένα κουρασμένο και αγχωμένο μυαλό. Σε πρόσφατη μελέτη, μια ομάδα γυναικών, οι οποίες έπασχαν από γενικευμένη διαταραχή άγχους, ξεκίνησε προπονήσεις δύναμης με βάρη. Έξι εβδομάδες αργότερα, η ποιότητα του ύπνου τους είχε βελτιωθεί σημαντικά. Μέχρι το τέλος της έρευνας, είχαν μειωθεί και τα επίπεδα του άγχους τους.
4. Βελτιώνεται η μνήμη σας
Για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τις λεγόμενες μακροπρόθεσμες μνήμες, εκλύονται στον εγκέφαλό μας κάποιες χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη, και για καλή μας τύχη, αυτές αυξάνονται χάρη στην άσκηση. Σκεφτείτε πως μια και μόνο προπόνηση μπορεί να αυξήσει άμεσα τη μαθησιακή μας ικανότητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την άθληση ως εργαλείο για να βελτιώνουμε τη μαθησιακή μας απόδοση. Αν, για παράδειγμα, έχετε κάποιο διαγώνισμα, κάντε μια προπόνηση λίγες ώρες μετά το διάβασμά σας, ώστε να εμπεδώσετε καλύτερα όσα διαβάσατε.
5. Το άγχος σας αποτελεί παρελθόν
Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το άγχος είναι μέσω της γιόγκα και οποιασδήποτε μορφής διαλογισμού. H έντονη γυμναστική μπορεί να επιφέρει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Η τακτική άσκηση προστατεύει τα στοιχεία των χρωμοσωμάτων μας, τα οποία ευθύνονται για τη μακροζωία και την υγεία μας.
6. Προλαμβάνει την κατάθλιψη
Θα έχετε ακούσει πως μια καλή προπόνηση σας προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας, τα οφέλη όμως της γυμναστικής δεν σταματούν εδώ. Η γυμναστική μπορεί να επιδράσει ως αντικαταθλιπτικό, καθότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί και προληπτικά επειδή βελτιώνει την ισορροπία μεταξύ ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Ένα ακόμη ευχάριστο όφελος της προπόνησης, είναι ότι απαλύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, στα άτομα τα οποία αναρρώνουν από σοβαρές ασθένειες ή ακόμη και από ένα έμφραγμα.
7. Βελτιώνει την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη.
Η άσκηση βελτιώνει δραστικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε κάθε κατηγορία ανθρώπων που έχει μελετηθεί, όπως σε παιδιά, ηλικιωμένους, σε υπέρβαρους, σε διαβητικούς, ακόμη και σε εκείνους που πάσχουν από το μεταβολικό σύνδρομο. Βάσει των ερευνών, η πιο αποτελεσματική φαίνεται να είναι η αναερόβια άσκηση, όπως το interval training (διαλειμματική προπόνηση) και οι προπονήσεις με ελεύθερα βάρη (weight lifting). Η εξήγηση είναι απλή: αυτό το είδος προπόνησης χτίζει τον μυϊκό μας ιστό, ο οποίος αυξάνει των αριθμό των υποδοχέων της ινσουλίνης και αυξάνει τις απαιτήσεις του σώματός μας για καύση γλυκόζης.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Σε σχετική έρευνα, μελετήθηκαν μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν ήδη προπόνηση με βάρη και άλλη μια, στην οποία βρίσκονταν υπέρβαρα άτομα. Η πρώτη ομάδα είχε 34% λιγότερη πιθανότητα να εμφανίσει διαβήτη. Η δεύτερη ομάδα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 60%, όταν ξεκίνησε κι εκείνη προπόνηση με βάρη.
8. Μειωμένη αρτηριακή πίεση
Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα πως και η αερόβια, αλλά και η αναερόβια άσκηση (βάρη) προσφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα. Το μυστικό είναι να έχετε έναν αυξημένο όγκο άθλησης, είτε κάνοντας μια μεγάλη, αλλά εύκολη προπόνηση, είτε επιλέγοντας μικρές, αλλά έντονες χρονικές περιόδους εκγύμνασης, όπως κάνουμε στις προπονήσεις με βάρη.
9. Βελτιώνεται η αναπαραγωγική σας ικανότητα (και η σεξουαλική ικανότητα)
Η εκγύμναση συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης/υγείας των υπέρβαρων, αλλά και των διαβητικών ατόμων. Αυτό συμβαίνει επειδή εξισορροπεί τις ορμόνες μας, βελτιώνει τα επίπεδα των ανδρογόνων και ρυθμίζει τη λειτουργία της κορτιζόλη μας.
Στους άντρες, ενώ και τα δυο είδη προπόνησης ενισχύουν τη σεξουαλική τους υγεία, η προπόνηση με βάρη φαίνεται να είναι η πιο αποδοτική, επειδή βελτιώνει τη σωματική τους διάπλαση, χτίζει τον μυϊκό ιστό και μειώνει το σωματικό τους λίπος.
Και για τις γυναίκες ισχύει όμως το ίδιο, επειδή ο ενισχυμένος μυϊκός ιστός θα βελτιώσει τον μεταβολισμό των οιστρογόνων.
10. Ενισχύεται η οστική μας μάζα
Όλοι γνωρίζουν πως η σωματική άσκηση ενδυναμώνει το μυϊκό μας σύστημα, γνωρίζατε όμως ότι παράλληλα ενισχύει τα οστά μας και τους συνδετικούς τους ιστούς; Χάρη στη γυμναστική λοιπόν μειώνεται ο κίνδυνος για κατάγματα, διαστρέμματα και εξαρθρώσεις.
Ένα ακόμη θετικό είναι πως μειώνεται ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης. Μια έρευνα παρακολούθησε ορισμένους πρώην επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι εκτελούσαν τακτικά έντονες προπονήσεις με ελεύθερα βάρη. Το πόρισμα ήταν πως η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων είχε τη δυνατότερη οστική μάζα και το μικρότερο ρίσκο κατάγματος σε σχέση με όλες τις κατηγορίες ανθρώπων που είχαν μελετηθεί.