Γιατί να επιλέξεις Reshape Semi Personal Training;

Γιατί να επιλέξεις Reshape Semi Personal Training;

Γιατί να επιλέξεις Reshape Semi Personal Training;

Αξίζει να πληρώσεις κάτι παραπάνω;

Πολλά είδη άθλησης είναι ευρέως γνωστά, όμως λογικά δεν είσαι ενημερωμένος για την αποτελεσματικότητα του Reshape Semi Personal Training.

Παρακάτω ακολουθούν 5 λόγοι που αξίζεις να ξεκινήσεις.

1. (1-4) Αθλούμενοι ανά Προπονητή

Σε κάθε συνεδρία Semi Personal Training στο Reshape προπονούνται από ένας μέχρι τέσσερις αθλούμενοι ανά προπονητή.
Η διαφοροποίηση με όλα τ’άλλα συστήματα είναι ότι υπάρχει μια ομάδα προπονητών που βγάζει το πρόγραμμα για κάθε αθλούμενο και ο προπονητής την ώρα της συνεδρίας έχει διαφορετική συμπεριφορά απέναντι σε κάθε αθλούμενο και του διδάσκει διαφορετικό πρόγραμμα από τους άλλους αθλούμενους.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Reshape Semi Personal Training, ο προπονητής είναι δίπλα σε κάθε αθλούμενο, τον βοηθάει, τον διορθώνει και τον παρακινεί ξεχωριστά από τους άλλους αθλούμενους.
Δεν είναι small group training! Στο small group training υπάρχουν συνήθως 4,6,8,10 αθλούμενοι που εκτελούν το ίδιο πρόγραμμα, ανεξαρτήτως των διαφορετικών περιορισμών και στόχων που έχει ο καθένας.

2. Ιδιαίτερα Αποτελεσματικό Είδος Γυμναστικής

Όσον αφορά στο είδος γυμναστικής που χρησιμοποιούμε στο Reshape Semi Personal Training, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι ένα είδος που μπορείς να το κατονομάσεις με μία «μαρκετίστικη-εμπορική» ονομασία βασισμένη στο όνομα του δημιουργού του (Pilates) ή στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται (TRX) ή στο παγκόσμιο brand name του (Crossfit).
Είναι ένα σύστημα που αποσκοπεί στην ωραιοποίηση του σώματος του αθλούμενου, στην υγεία και ευεξία των αρθρώσεων και των μυών του, στην καύση λίπους, και στη βελτίωση της στάσης σώματος του αθλούμενου.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούμε αντιστάσεις ελεύθερης τροχιάς και επιλεγμένο εξοπλισμό ελεύθερης τροχιάς. Δεν χρησιμοποιούμε ασκήσεις με κραδασμούς και το τέμπο της άσκησης, η τροχιά της κίνησης, η επιβάρυνση που θα χρησιμοποιήσει ο αθλούμενος, ο αριθμός επαναλήψεων, τα σετ, τα διαλείμματα και το προπονητικό πρωτόκολλο είναι επιλεγμένα κατά την σχεδίαση του προγράμματος και ελέγχονται από τον προπονητή καθ ´όλη την διάρκεια της συνεδρίας.

3. Το πάθος των προπονητών

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί πως ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της επιτυχίας του συστήματος μας είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι προπονητές για κάθε αθλούμενο ξεχωριστά. Είναι η συνεχής μετεκπαίδευση των προπονητών και η βελτίωση των καθημερινών πρακτικών τους, ώστε να γίνονται συνέχεια καλύτεροι απέναντι στους αθλούμενους. Είναι το πάθος μας και ζούμε για αυτό. Αυτό χαρακτηρίζει τους προπονητές του Reshape.

4. Η Εξειδίκευση μας

Είναι εύλογο, πως λόγω της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου σώματος ποτέ ένα σύστημα γυμναστικής από μόνο του δεν καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για υγεία, ευεξία και ομορφιά. Για να βελτιώσει κάποιος το σώμα του, πρέπει να έχει τέσσερα βασικά συστατικά που χωρίζονται σε πολλές υποκατηγορίες, στις οποίες δεν θα αναφερθούμε στο παρόν άρθρο.
1. Καρδιοαναπνευστική προπόνηση
2. Δυναμική προπόνηση ή προπόνηση ενδυνάμωσης
3. Λειτουργική υπερτροφία και
4. Ανάλογη διατροφή
Αν όλα αυτά δε συνδυαστούν μεταξύ τους με την ανάλογη συχνότητα και ισορροπία που διαφοροποιεί τον κάθε αθλούμενο, δεν θα επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα. Στο Reshape προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε τους αθλούμενους μας, ώστε να επενδύσουν το χρόνο τους σε όλα τα παραπάνω προπονητικά στοιχεία προκειμένου να καταφέρουν να έχουν ένα ωραίο σώμα, μια καλή υγεία, και μια καλή φυσική κατάσταση και ευεξία.

5. Σίγουρο Αποτέλεσμα

Δεν χρειάζεται να σκοτώνεσαι στην προπόνηση 6 δίωρα εβδομαδιαίως για να έχεις μια καλή φυσική κατάσταση και δεν χρειάζεται να κάνεις εξαντλητική διατροφή για να έχεις ένα πολύ ωραίο σώμα. Χρειάζεται μια εξισορρόπηση των παραπάνω, ανάλογα με τις συνθήκες καθημερινότητας του κάθε ανθρώπου.
Για αυτό πρέπει να υπάρχει μερική ή και ολοκληρωτική εξατομίκευση στην αντιμετώπιση του κάθε αθλούμενου ξεχωριστά.

Πώς ν’ ακολουθήσετε επιτυχώς μια διατροφή

Πώς ν’ ακολουθήσετε επιτυχώς μια διατροφή

Πώς ν’ ακολουθήσετε επιτυχώς μια διατροφή

Κανένα άλλο - τόσο απλό φαινομενικά - θέμα δεν έγινε ποτέ τόσο περίπλοκο όσο η «αποτελεσματική διατροφή».

Η αποτελεσματική διατροφή αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Κατ’ αρχάς αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτομέρεια, τα οποία προκύπτουν απ’ το κίνητρο του χρηματικού κέρδους.
Οι περισσότεροι θέλουν να πουλήσουν τις ιδέες τους και τα βιβλία που έχουν γράψει. Κι επειδή οι συμβουλές τύπου «να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερο ακατέργαστα προϊόντα» και «να φροντίζετε οι ποσότητες που καταναλώνετε να είναι μικρές», δεν πρόκειται να κερδίζουν το αγοραστικό κοινό ξανά και ξανά, κυκλοφορούν «καινούριες» εκδόσεις που επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια, είτε περιπλέκοντας απλές και κατανοητές έννοιες, είτε προτείνοντας διάφορες ακραίες δίαιτες και τρόπους αποτοξίνωσης π.χ. με ευφάνταστους αποτοξινωτικούς χυμούς που στερούνται επιστημονικού υπόβαθρου, αλλά «δείχνουν» ολοκαίνουριες.
Ο πραγματικός τους στόχος, βέβαια, δεν είναι να σας βοηθήσουν, αλλά να τους δώσετε τα χρήματά σας.
Ένα άλλο πρόβλημα με την διατροφή είναι πως ενώ είναι ξεκάθαρο το ζητούμενό της, δηλαδή αποτέλεσμα, αποδεικνύεται απίστευτα δύσκολο στις μέρες μας να τρώμε υγιεινά και να χάνουμε λίπος.
Το φαγητό πλέον είναι φτηνό, πολύ γευστικό, είναι πλούσιο σε κακές θερμίδες, βρίσκεται σε αφθονία οπουδήποτε και είναι τρομερά εθιστικό.
Είναι πολύ πιο εύκολο και φθηνό να φας «σκουπιδοφαγητό» παρά υγιεινό φαγητό.
Επιπλέον μας είναι πολύ εύκολο να ταυτιστούμε με όλες τις δικαιολογίες για «διατροφικά κόλπα» που κυκλοφορούν καθημερινά και να μην τρώμε σωστά τελικά, επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να μαγειρεύουμε το φαγητό μας οι ίδιοι αντί να βολευόμαστε στις ανθυγιεινές (και λιγότερο νόστιμες) επιλογές που υπάρχουν.

Εξαιτίας αυτών των παραγόντων αντί να εκπαιδευτούμε σε απλά θέματα διατροφής, αποκτούμε περισσότερες απορίες τελικά και καταλήγουμε να αμφισβητούμε κάθε συμβουλή περί υγιεινής και σωστής διατροφής αν δεν ακούγεται «γκουρουδίστικη» και μπερδεμένη.
Ακόμη και στον κλάδο της γυμναστικής, ελάχιστοι θα αμφισβητήσουν την πολυπλοκότητα της γυμναστικής σε έναν ειδικό, αλλά στο κομμάτι της διατροφής όλοι έχουν άποψη.
Γι΄αυτό στο κομμάτι της διατροφής σας εμπιστευθείτε ειδικούς που παράγουν αποτελέσματα και όχι ανθρώπους που δίνουν μόνο υποσχέσεις!

Οι σωματικές λιπαποθήκες και ο κίνδυνος εμφάνισης συγκεκριμένων νόσων.

Οι σωματικές λιπαποθήκες και ο κίνδυνος εμφάνισης συγκεκριμένων νόσων.

Οι σωματικές λιπαποθήκες σας συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων νόσων.

Οι έρευνες εξετάζουν το κοιλιακό λίπος.
 πως το κοιλιακό λίπος αντικατοπτρίζει πλήρως την κακή υγεία ενός ανθρώπου.

Πλούσιο ερευνητικό υλικό σχετίζει πλέον το κοιλιακό λίπος με την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη τύπου ΙΙ, παθήσεις οι οποίες σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο (Björntorp, 1996 Haffner, 2007 ).

Τα παιδιά με υψηλό ποσοστό κοιλιακού λίπους τείνουν να εμφανίζουν σοβαρές χρόνιες παθήσεις πριν τα είκοσι τους (Bergman et al ,2007;Whitmer, 2007).

Για τον παραπάνω λόγο οι γιατροί της Λειτουργικής Ιατρικής ελέγχουν την περιφέρεια της κοιλιάς κατά τους ελέγχους ρουτίνας ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση της υγείας του ασθενή. (Lee et al 2007).

Η νόσος Αλτσχάιμερ καθώς και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες έχουν συσχετισθεί με την ενδοκρινική λειτουργία του κοιλιακού λίπους (Despres and Lemieux, 2006).

Η κατανομή του κοιλιακού λίπους μας λέει τη δική του ιστορία. Οι άνθρωποι που αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες λιπώδους ιστού διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων από εκείνους που έχουν μικρά ποσοστά ηπατικού λίπους. (Arlsan et al.; 2007).

Επίσης, η αύξηση στα ηπατικά ένζυμα που συνδέεται με την καταστροφή του συκωτιού έχει συσχετισθεί με τη μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου ΙΙ. (Ruhl & Everhart, 2003; Vozara et al, 2002).

Οι παραπάνω έρευνες αποδεικνύουν πως το κοιλιακό λίπος αντικατοπτρίζει πλήρως την κακή υγεία ενός ανθρώπου.

3 Τρόποι για να σταματήσετε τις λιγούρες και να χάσετε περισσότερο βάρος. (ΜΕΡΟΣ 2)

3 Τρόποι για να σταματήσετε τις λιγούρες και να χάσετε περισσότερο βάρος. (ΜΕΡΟΣ 2)

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δίαιτας είναι το διαρκές αίσθημα της πείνας-λιγούρας, το οποίο οδηγεί τη σκέψη σας όλη τη μέρα στο φαγητό.
Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι πως θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αδυνατίσετε και να μην παρεκκλίνετε από τους στόχους σας αν έχετε συνεχώς το αίσθημα του κορεσμού.
Ευτυχώς για εσάς, έχουμε διαβάσει πολλές έρευνες και ετοιμάσαμε τρεις βασικές μεθόδους για να μειώσετε το αίσθημα της πείνας και να χάσετε βάρος χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Παρακάτω θα δούμε πώς θα βελτιώσετε τα αποτελέσματα της δίαιτάς σας.

3. Να καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη

Οι πρωτεϊνικές διατροφές έχουν μεγάλη απήχηση σε όσους θέλουν να μειώσουν την πείνα τους διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκότητα τους. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνη διατροφές έχουν αποδειχθεί, μέσω επιστημονικών ερευνών, ότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν τη θερμιδική πρόσληψη.
Μια έρευνα μελέτησε τις διαφορές μιας φτωχής πρωτεϊνικά διατροφής (το ποσοστό των μακροστοιχείων ήταν 15%) σε σχέση με ένα διατροφικό πλάνο πλούσιο σε πρωτεΐνη (ποσοστό μακροστοιχείων 30%). Και τα δυο αντικείμενα της μελέτης είχαν την ίδια κατανάλωση υδατανθράκων. Η έρευνα κατέληξε ότι η ομάδα που κατανάλωνε περισσότερη πρωτεΐνη είχε υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και κατανάλωνε λιγότερες θερμίδες ημερησίως με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους.(7)
Μια άλλη μελέτη εστίασε στα αποτελέσματα δυο πολύ αυστηρών θερμιδικά διατροφών. Η πρώτη ήταν μια πρωτεϊνική και η δεύτερη μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες. Τα άτομα της πρώτης ομάδας έχασαν περισσότερο λίπος διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή τους μάζα. Αξίζει να προσθέσουμε ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας βελτίωσαν την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη, ενώ παρατηρήθηκε ακριβώς το αντίθετο στα άτομα της ομάδας των «υδατανθράκων».(8)
Σε έρευνα που συνδύασε τη γυμναστική με τη διατροφή, η μια ομάδα μελέτης κατανάλωνε υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και η δεύτερη υψηλά ποσοστά υδατάνθρακα. Σε διάστημα 12 εβδομάδων, η ομάδα της πρωτεϊνικής διατροφής έχασε κατά μέσο όρο 7 κιλά, ενώ η ομάδα του υδατάνθρακα έχασε περίπου 4 κιλά. (9)
Τα αποτελέσματα των ερευνών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καλό να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Ένας γενικός κανόνας, για να καλύψετε τις ημερήσιες σας ανάγκες σε πρωτεΐνη και να ενισχύσετε την απώλεια λίπους, παραμένοντας χορτάτοι, είναι να καταναλώνετε περίπου 2γρ. πρωτεΐνης για κάθε κιλό του σωματικού σας βάρους.

4. Έξτρα Συμβουλές

Παράλληλα με τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να λάβετε υπ’ όψιν και τα εξής:
-Να πίνετε αρωματισμένο νερό, τα οποίο ίσως είναι πιο εύκολο στην κατανάλωση το οποίο σας μειώνει τις λιγούρες και σας κρατάει χορτάτους ανάμεσα στα γεύματα.
-Να προτιμάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη ώστε να μειώνετε τις λιγούρες σας και να ξεγελάτε το αίσθημα της πείνας.
-Να αθλείστε συχνά ώστε να ελέγχετε και το αίσθημα της πείνας και να χάνετε ταυτόχρονα λίπος.
-Αυξήστε τις θερμίδες που καίτε σε κατάσταση ηρεμίας (Non-Exercise Activity Thermogenesis – ΝΕΑΤ) προτιμώντας π.χ. να ανεβαίνετε απ’ τις σκάλες, αντί να χρησιμοποιείτε το ασανσέρ και να περπατάτε περισσότερο καθημερινά.
-Για τα σνακ σας να επιλέγετε τροφές με χαμηλό θερμιδικό φορτίο και αν πεινάτε πολύ να μην τα αντικαθιστάτε με ένα πλήρες γεύμα, αλλά να επιλέγετε λαχανικά ή μούρα και κρέας χωρίς λίπος.
-Τα γεύματά σας πρέπει να έχουν λίγες θερμίδες και να σας κρατούν χορτάτους για αρκετή ώρα.
-Προτιμήστε συμπληρώματα διατροφής με καφεΐνη και πράσινο τσάι, τα οποία ενισχύουν τον μεταβολισμό σας και περιορίζουν την όρεξη σας.

Σύνοψη

Παρότι οι παραπάνω συμβουλές δεν αποκαλύπτουν τη μαγική λύση που ίσως αποζητάτε, παρουσιάζουν αλλαγές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν αποδεδειγμένα να χάσετε κιλά, τα οποία δεν θα πάρετε πίσω.
Την επόμενη φορά που θα κάνετε δίαιτα ή αν δυσκολεύεστε να κρατήσετε σταθερό το βάρος σας, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τις παραπάνω τεχνικές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στον στόχο σας χωρίς να πεινάτε και χωρίς λιγούρες.

Παραπομπές
1.) Boschmann, M., Steiniger, J., Franke, G., Birkenfeld, A. L., Luft, F. C., & Jordan, J. (2007). Water drinking induces thermogenesis through osmosensitive mechanisms. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 92(8), 3334-3337.
2.) Dennis, E. A., Dengo, A. L., Comber, D. L., Flack, K. D., Savla, J., Davy, K. P., & Davy, B. M. (2010). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle‐aged and older adults. Obesity, 18(2), 300-307.
3.) Bechthold, A. (2014). Food energy density and body weight. Ernahrungs Umschau, 6, 2-11.
4.) Slavin, J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition, 21(3), 411-418.
5.) Birketvedt GS, Aaseth J, Florholmen JR, Ryttig K. Long-term effect of fibre supplement and reduced energy intake on body weight and blood lipids in overweight subjects. Acta Med 2000;43:129–32.
6.) Drewnowski, A. (1998). Energy density, palatability, and satiety: implications for weight control. Nutrition reviews, 56(12), 347-353.
7.) Weigle, D. S., Breen, P. A., Matthys, C. C., Callahan, H. S., Meeuws, K. E., Burden, V. R., & Purnell, J. Q. (2005). A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations. The American journal of clinical nutrition, 82(1), 41-48.
8.) Piatti, P. M., Monti, L. D., Magni, F., Fermo, I., Baruffaldi, L., Nasser, R., … & Pozza, G. (1994). Hypocaloric high-protein diet improves glucose oxidation and spares lean body mass: comparison to hypocaloric high-carbohydrate diet. Metabolism, 43(12), 1481-1487.
9.) Meckling, K. A., & Sherfey, R. (2007). A randomized trial of a hypocaloric high-protein diet, with and without exercise, on weight loss, fitness, and markers of the Metabolic Syndrome in overweight and obese women. Applied physiology, nutrition, and metabolism, 32(4), 743-752.

3 Τρόποι για να σταματήσετε τις λιγούρες και να χάσετε περισσότερο βάρος. (ΜΕΡΟΣ 1)

3 Τρόποι για να σταματήσετε τις λιγούρες και να χάσετε περισσότερο βάρος. (ΜΕΡΟΣ 1)

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δίαιτας είναι το διαρκές αίσθημα της πείνας-λιγούρας, το οποίο οδηγεί τη σκέψη σας όλη τη μέρα στο φαγητό.
Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι πως θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αδυνατίσετε και να μην παρεκκλίνετε από τους στόχους σας αν έχετε συνεχώς το αίσθημα του κορεσμού.
Ευτυχώς για εσάς, έχουμε διαβάσει πολλές έρευνες και ετοιμάσαμε τρεις βασικές μεθόδους για να μειώσετε το αίσθημα της πείνας και να χάσετε βάρος χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Παρακάτω θα δούμε πώς θα βελτιώσετε τα αποτελέσματα της δίαιτάς σας.

1. Να πίνετε περισσότερο νερό

Ο πιο εύκολος ίσως τρόπος για να μειώσει κανείς το αίσθημα της πείνας και να χάσει βάρος είναι να αυξήσει την ποσότητα του νερού που καταναλώνει.
Η αύξηση στην ημερήσια κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό Ηρεμίας (ΒΜR) , μπορεί να αυξήσει δηλαδή τις θερμίδες που καίτε όσο ξεκουράζεστε. Οι λιποδιαλύτες και τα υψηλά ποσοστά μυϊκής μάζας αυξάνουν τον ρυθμό του ΒΜR και σας βοηθούν να χάσετε βάρος. Το ίδιο ακριβώς πετυχαίνει και η πρόσληψη νερού.

Μια ομάδα ερευνητών μελέτησε τις συνέπειες της κατανάλωσης 500ml νερού και την άμεση επίδρασή του στην καύση θερμίδων. Συγκεκριμένα εξέτασε δυο συνθήκες, την παρουσία και την έλλειψη νερού. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η παρουσία νερού αυξάνει την καύση θερμίδων κατά 24% μέχρι και 60 λεπτά μετά την πρόσληψη του, ενώ η έλλειψη του δεν επηρέασε καθόλου την καύση των θερμίδων. (1)

Η παραπάνω ανακάλυψη μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, καθότι τα οφέλη του νερού διαρκούν μόνο μια ώρα, αλλά οι πολλές μικρές αλλαγές θα σας βοηθήσουν σε βάθος χρόνου. Επίσης, η κατανάλωση νερού πριν το φαγητό, μπορεί να κόψει την όρεξη σας και να μειώσει τις θερμίδες που θα καταναλώσετε – και οι θερμίδες είναι σημαντικός παράγοντας στην απώλεια βάρους.
Μια άλλη έρευνα παρακολούθησε τα αποτελέσματα της πρόσληψης νερού πριν το φαγητό σε διάστημα 12 εβδομάδων. Οι ομάδες μελέτης ήταν δύο και οι θερμίδες που κατανάλωναν ήταν περιορισμένες. Η μια ομάδα όμως κατανάλωνε 500ml νερού πριν από κάθε γεύμα.

Ύστερα από 12 εβδομάδες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η ομάδα είχε χάσει 44% περισσότερο λίπος σε σχέση με την ομάδα που δεν έπινε νερό πριν τα γεύματά της. Η πρώτη ομάδα είχε χάσει 2 κιλά παραπάνω καταναλώνοντας απλώς περισσότερο νερό. Πώς το πέτυχαν αυτό; Φαίνεται πως όταν πίνουμε νερό πριν το φαγητό, τρώμε λιγότερο εξαιτίας του αυξημένου κορεσμού που αισθανόμαστε. (2)
Αν κάνουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα, θα δούμε μέσα σε λίγους μήνες αν όχι εβδομάδες, εκπληκτικά αποτελέσματα στην απώλεια λίπους.

2. Να τρώτε περισσότερα λαχανικά

Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών είναι άλλη μια υποτιμημένη, αλλά πολύ αποδοτική μέθοδος για να μειώσετε την πείνα σας και να χάσετε λίπος.
Τα λαχανικά δεν μας βοηθάνε μόνο να χάσουμε βάρος, αλλά παρέχουν στον οργανισμό μας σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Με λίγα λόγια:
-Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, συνεπώς είναι ιδανικός σύμμαχος στην απώλεια βάρους. (3)
-Έχουν μεγάλο ποσοστό νερού, οπότε προσφέρουν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και κόβουν την πείνα.
-Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού μετά από ένα γεύμα και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. (4)
-Γεμίζουν το πιάτο σας αντικαθιστώντας τους πλούσιους θερμιδικά υδατάνθρακες και λιπαρά. Συνεπώς κάνουν ακόμη πιο εύκολη την απώλεια βάρους, αλλά και τη διατήρηση της.
-Βελτιώνουν την εντερική χλωρίδα, συνεπώς την πέψη των τροφών και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών καθώς και την αποβολή των άχρηστων συστατικών και βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μια έρευνα μελέτησε τα οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, αλλά με χαμηλό θερμιδικό προφίλ. Οι δυο ομάδες που μελετήθηκαν προσλάμβαναν τις ίδιες θερμίδες, αλλά η ομάδα που κατανάλωνε πολλές φυτικές ίνες έχασε 2,5 κιλά περισσότερα από τη δεύτερη. (5)
Τέλος, τα λαχανικά είναι ιδανικά για τη διατροφή σας. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως τα λαχανικά αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας και μειώνουν την πιθανότητα να τσιμπήσετε κάτι παραπάνω, σε σχέση με τις επεξεργασμένες τροφές.(6)

Παραπομπές
1.) Boschmann, M., Steiniger, J., Franke, G., Birkenfeld, A. L., Luft, F. C., & Jordan, J. (2007). Water drinking induces thermogenesis through osmosensitive mechanisms. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 92(8), 3334-3337.
2.) Dennis, E. A., Dengo, A. L., Comber, D. L., Flack, K. D., Savla, J., Davy, K. P., & Davy, B. M. (2010). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle‐aged and older adults. Obesity, 18(2), 300-307.
3.) Bechthold, A. (2014). Food energy density and body weight. Ernahrungs Umschau, 6, 2-11.
4.) Slavin, J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition, 21(3), 411-418.
5.) Birketvedt GS, Aaseth J, Florholmen JR, Ryttig K. Long-term effect of fibre supplement and reduced energy intake on body weight and blood lipids in overweight subjects. Acta Med 2000;43:129–32.
6.) Drewnowski, A. (1998). Energy density, palatability, and satiety: implications for weight control. Nutrition reviews, 56(12), 347-353.
7.) Weigle, D. S., Breen, P. A., Matthys, C. C., Callahan, H. S., Meeuws, K. E., Burden, V. R., & Purnell, J. Q. (2005). A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations. The American journal of clinical nutrition, 82(1), 41-48.
8.) Piatti, P. M., Monti, L. D., Magni, F., Fermo, I., Baruffaldi, L., Nasser, R., … & Pozza, G. (1994). Hypocaloric high-protein diet improves glucose oxidation and spares lean body mass: comparison to hypocaloric high-carbohydrate diet. Metabolism, 43(12), 1481-1487.
9.) Meckling, K. A., & Sherfey, R. (2007). A randomized trial of a hypocaloric high-protein diet, with and without exercise, on weight loss, fitness, and markers of the Metabolic Syndrome in overweight and obese women. Applied physiology, nutrition, and metabolism, 32(4), 743-752.

Προστατευτείτε από τους τραυματισμούς μέσω της έκκεντρης προπόνησης

Προστατευτείτε από τους τραυματισμούς μέσω της έκκεντρης προπόνησης

Η έκκεντρη προπόνηση είναι μια εξαιρετική μορφή προπόνησης, η οποία θα σας ανταμείψει με την αύξηση της μυϊκής σας δύναμης και τη μείωση του κινδύνου για τραυματισμούς. Δίνει επίσης μια εκπληκτική ποικιλία στο μονότονο ίσως ασκησιολόγιο σας.
Έχει αποδειχθεί, μέσω ερευνών, ότι η έκκεντρη προπόνηση βελτιώνει τη δύναμη των συνδετικών ιστών (κυρίως της αντοχής του τένοντα), επειδή ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου. Οι τένοντες έχουν μειωμένο μεταβολικό ρυθμό και μειωμένη παροχή αίματος, το οποίο σημαίνει ότι επουλώνονται πολύ αργά. Η έκκεντρη κίνηση ενισχύει τη ροή του αίματος, βοηθάει στην αποκατάσταση των τενόντων και ενεργοποιεί τους υποδοχείς στα κύτταρα των τενόντων αυξάνοντας τη δύναμή τους.

Οι έκκεντρες κινήσεις λεπταίνουν επίσης το σύστημα μυός-τένοντα, αυξάνοντας το εύρος κίνησης (ROM) ή την ευλυγισία μας γύρω από τις αρθρώσεις. Γι’ αυτό τον λόγο η έκκεντρη προπόνηση χρησιμοποιείται συνήθως για την αποκατάσταση, την ενδυνάμωση καθώς και την επιμήκυνση του Αχίλλειου τένοντα.

Οι ειδικοί συνιστούν συνήθως 12 εβδομάδες έκκεντρης προπόνησης για την αποκατάσταση και ενδυνάμωση ενός τένοντα. Η πιο συνηθισμένη οδηγία είναι τρία σετ των 15 επαναλήψεων, όπου οι επαναλήψεις αυξάνονται σταδιακά. Όσο περνάει ο καιρός μπορείτε ακόμη και να αυξήσετε το φορτίο της επιβάρυνσης, μειώνοντας παράλληλα τις επαναλήψεις.

Η έκκεντρη προπόνηση είναι ιδανική για τη βελτίωση της ευλυγισίας μας επειδή αυξάνει τα σαρκομερή των μυών μας. Μια έκκεντρη προπόνηση έξι εβδομάδων μπορεί να πετύχει αύξηση της ROM του δικεφάλου κατά 13 μοίρες και ένα πρόγραμμα έκκεντρης προπόνησης 14 εβδομάδων αυξάνει κατά μέσο όρο τη ROM των γοφών κατά 22%.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι αθλητές που εισάγουν την έκκεντρη κίνηση στις προπονήσεις τους έχουν πολύ καλύτερη απόδοση στο γήπεδο. Ορισμένες μελέτες που έγιναν σε κορυφαίους παίκτες ποδοσφαίρου έδειξαν ότι η έκκεντρη προπόνηση μείωσε σημαντικά τα ποσοστά τραυματισμών στους οπίσθιους μηριαίους τους.

Η ενσωμάτωση της έκκεντρης προπόνησης στο πρόγραμμά σας δεν έχει κανένα αρνητικό στοιχείο, πλην του έντονου πιασίματος. Αυτή η ρουτίνα θα αυξήσει την ευλυγισία σας και θα ενισχύσει τη δύναμη στους τένοντες και τους μύες σας. Αν εισάγετε για πρώτη φορά την έκκεντρη κίνηση στο ασκησιολόγιό σας, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα tempo 4 δευτερολέπτων στην έκκεντρη φάση και 1 δευτερόλεπτου στην ομόκεντρη φάση. Μπορείτε φυσικά να δοκιμάσετε και άλλους συνδυασμούς όπως μια ακόμη πιο αργή έκκεντρη κίνηση και μια πιο εκρηκτική ομόκεντρη.

piges arthrou

Δέκα Προτάσεις για Πετυχημένη και Μόνιμη Απώλεια Βάρους (2ο Μερος)

Δέκα Προτάσεις για Πετυχημένη και Μόνιμη Απώλεια Βάρους (2ο Μερος)

Δέκα Προτάσεις για Πετυχημένη και Μόνιμη Απώλεια Βάρους (2ο Μερος)

I

#6 Μην βασίζεσαι στη ζυγαριά σου.

Έλεγξε το βάρος σου μέσω μιας αξιόπιστης μεθόδου λιπομέτρησης. Αν κόψεις τους υδατάνθρακες και το νερό μπορείς να χάσεις μέχρι και 4 κιλά σε δύο μέρες, δεν θα έχεις χάσει όμως λίπος. Αν σχεδιάσεις τις προπονήσεις σου έτσι ώστε να χτίζεις μυϊκό ιστό και να βελτιώνεις τις ενεργειακές σου αποθήκες- όπως το γλυκογόνο και την κρεατίνη στους μύες σου- θα βελτιώσεις τη σωματική σου σύσταση (ποσοστό: λίπους/άλιπης μυικής μάζας) ενδεχομένως αυξάνοντας παράλληλα το σωματικό σου βάρος. Γι’ αυτούς τους λόγους η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τον έλεγχο της σωματικής σου σύστασης είναι η λιπομέτρηση με πτυχόμετρο ή (ακριβό) λιπομετρητή ηλεκτρικής εμπέδησης.
I

#7 Μην φοβάσαι την κατανάλωση λιπαρών.

Οι φτωχές σε λιπαρά δίαιτες δεν προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται το σώμα σου για την παραγωγή ορμονών. Οι συγκεκριμένες δίαιτες απαιτούν συνήθως την αυστηρή καταμέτρηση των θερμίδων που καταναλώνεις και αυτός είναι ένα πονοκέφαλος που θα αυξήσει το άγχος και την κορτιζόλη σου.
I

#8 Όταν θέλεις να χάσεις βάρος με υγιή τρόπο,

μην πέφτεις ποτέ πολύ κάτω από τον βασικό μεταβολισμό σου (RMR) και φρόντισε να αυξάνεις την πρωτεΐνη που καταναλώνεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι με τους οποίους μπορείς να υπολογίσεις τον βασικό μεταβολισμό σου.
I

#9 Δώσε προσοχή στα γεύματα πριν και μετά την προπόνηση σου ώστε να λάβεις το μέγιστο αποτέλεσμα από τις προπονήσεις σου και να ενισχύσεις τον ρυθμό ανάκαμψής-ανάπλασης σου.

H πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein) ενισχύει τη μυοσύνθεση και έχει καλύτερο θερμικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις πρωτεΐνες καζεΐνης ή σόγιας. Τέλος, να καταναλώνεις τους υδατάνθρακές σου μετά την προπόνηση, γιατί οι μύες σου είναι πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη και οι υδατάνθρακες θα απορροφηθούν καλύτερα.
I

#10 Κάνε 8.000-10.000 βήματα ημερησίως.

Επίσης 2-3 προπονήσεις με βάρη εβδομαδιαίως και 1-2 προπονήσεις HIIT ή sprints. Έτσι θα ανεβάζεις τον μεταβολισμό σου και θα μπορείς και μια φορά την εβδομάδα να ξεφύγεις σε κάποιο γεύμα χωρίς να σε πάει πίσω στην πρόοδο σου.
Δέκα Προτάσεις για Πετυχημένη και Μόνιμη Απώλεια Βάρους (1ο Μερος)

Δέκα Προτάσεις για Πετυχημένη και Μόνιμη Απώλεια Βάρους (1ο Μερος)

Δέκα Προτάσεις για Πετυχημένη και Μόνιμη Απώλεια Βάρους (1ο Μερος)

I

#1 Να στοχεύεις σε μια σταδιακή απώλειας βάρους της τάξης του 0,5 – 1 κιλό ανά εβδομάδα.

Να καταναλώνεις ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, ώστε να αποφύγεις την ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά όπως επίσης και αρκετή πρωτεΐνη, ώστε να διατηρήσεις τον μυϊκό ιστό σου.
I

#2 Μην αποφεύγεις τις έντονες προπονήσεις με βάρη.

Οι προπονήσεις με βάρη συμβάλλουν στη διατήρηση του μυϊκού σου ιστού κατά την απώλεια βάρους.
I

#3 Να εκτελείς μικρές διαλειμματικές αερόβιες προπονήσεις αντί για αερόβιες προπονήσεις μεγάλης διάρκειας.

Τα sprints και οι προπονήσεις υψηλής έντασης (HIIT) ενισχύουν την καύση θερμίδων και ενεργοποιούν την πρωτεϊνοσύνθεση, προστατεύοντας τον μεταβολισμό σου.
I

#4 Πρόσεξε την αφυδάτωση, κατά την απώλεια βάρους,

ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και καταναλώνοντας επαρκή ποσότητα νερού, όπως επίσης και ηλεκτρολυτών στις προπονήσεις.
I

#5 Δοκίμασε ποιοτικά BCAA σε συνδυασμό με το πρόγραμμα γυμναστικής με βάρη.

Θα έχεις καλύτερη ανάπλαση, μυϊκότητα και πιο σφιχτό και αθλητικό σώμα.
Αποφύγετε Αυτούς τους Τέσσερις Επικίνδυνους Τρόπους Απώλειας Βάρους (Μέρος 2ο)

Αποφύγετε Αυτούς τους Τέσσερις Επικίνδυνους Τρόπους Απώλειας Βάρους (Μέρος 2ο)

Αποφύγετε Αυτούς τους Τέσσερις Επικίνδυνους Τρόπους Απώλειας Βάρους (Μέρος 2ο)

Υπάρχουν διάφοροι μη υγιείς τρόποι για να χάσεις βάρος. Ίσως να έχεις διαβάσει για μερικούς από τους πιο παράξενους και επικίνδυνους, όπως το κάπνισμα, ορισμένα παράνομα φάρμακα, τα επίπονα εμφυτεύματα της γλώσσας, τα οποία σε δυσκολεύουν να τρως στερεά τροφή, και τη δίαιτα του σκουληκιού.
Υπάρχουν επίσης και διάφορες τεχνικές γρήγορης απώλειας βάρους, τις οποίες ακολουθούν οι αθλητές του fitness και των αγωνισμάτων με κατηγορίες βάρους. Αυτές δεν επιβαρύνουν απλώς την υγεία σου, αλλά μπορεί να θέσουν τη ζωή σου σε κίνδυνο. Υπάρχουν και ορισμένες διαδεδομένες πρακτικές, όπως η αποκλειστική κατανάλωση χυμών, οι δίαιτες με μειωμένες θερμίδες ή μειωμένο αριθμό γευμάτων, τις οποίες όλοι έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή μας.
Από τις παραπάνω δίαιτες, ορισμένες είναι πιο δύσκολες από τις άλλες, το κοινό σημείο όμως όλων είναι πως προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό. Οι συγκεκριμένες δίαιτες οδηγούν σε μεγάλη απώλεια του μυϊκού ιστού, επομένως γίνεσαι πιο αδύναμος και καις λιγότερες θερμίδες μέσα στη μέρα. Η έλλειψη θερμίδων ρίχνει επίσης τον ρυθμό του μεταβολισμού σου, ο οποίος παράγει λιγότερες ορμόνες που ρυθμίζουν το αίσθημα του κορεσμού και περισσότερες ορμόνες που προκαλούν αίσθημα πείνας.
Άλλες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί είναι η ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, αφυδάτωση, αϋπνία και σε μερικές ακραίες περιπτώσεις ακόμη και o θάνατος. Για να μην χαραμίσεις τον χρόνο σου δοκιμάζοντας κάποια από τις παραπάνω δίαιτες, σε αυτό το άρθρο θα παραθέσουμε τους υπόλοιπους δύο από τέσσερις διαδεδομένους επικίνδυνους τρόπους για να χάσεις βάρος, σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου. Στο επόμενο άρθρο θα παραθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις για να χάσεις βάρος χωρίς κίνδυνο και με μειωμένες πιθανότητες να το ξαναπάρεις.

=

#3 Δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες

Μερικές φορές μπορούμε να προτείνουμε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, οι δίαιτες όμως που αποκλείουν πλήρως τους υδατάνθρακες για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.
Αν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αυτό θα επιτευχθεί με μια ακραία δίαιτα. Η πλήρης στέρηση υδατανθράκων απέχει πολύ από τον τρόπο που έχουμε μάθει να τρώμε στην καθημερινότητά μας. Αν αφαιρέσεις μια ολόκληρη τροφική ομάδα μειώνεις σημαντικά την ποικιλία στη διατροφή σου. Είναι άλλωστε γνωστό ότι όλοι απολαμβάνουν την κατανάλωση υδατανθράκων, επομένως η πλήρης απαγόρευση προκαλεί μια περιττή γκρίνια και δυσφορία.
Πολλές τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες προσφέρουν άλλωστε πολλά θρεπτικά στοιχεία καθώς και φυτικές ίνες, η αξία των οποίων είναι σημαντική για την υγεία σου, αλλά και για την απώλεια λίπους.
Είναι γνωστό ότι κάποιες τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες είναι και πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Μερικά παραδείγματα είναι η οικογένεια των μούρων, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα ακτινίδια, τα ρόδια, τα σταφύλια και τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι κ.α.).
Τέλος, οι υδατάνθρακες χαμηλών θερμίδων θα σε κρατήσουν χορτάτο όταν προσπαθείς να χάσεις λίπος, γιατί στις περισσότερες ,τέτοιου τύπου διατροφές σου δίνεται το ελεύθερο να καταναλώσεις όση ποσότητα θέλεις, αλλά δυστυχώς θα σου δημιουργήσουν ‘λιγούρες’ και μία αίσθηση μη ικανοποίησης από την τροφή σου.

=

#4 Δίαιτες που στηρίζονται ΚΥΡΙΩΣ σε συμπληρώματα Διατροφής/

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως το ΗΜΒ (Β-υδροξύ Β-μεθυλοβουτυρικό) και η Β-αλανίνη, μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην απώλεια βάρους, αν συνδυαστούν με ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με βάρη.
Κανένα από αυτά τα συμπληρώματα δεν οδηγεί όμως από μόνο του στον δρόμο προς την απώλεια λίπους.
Φυσικά και θα ήταν φανταστικό αν υπήρχε ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο θα μας βοηθούσε να κόψουμε τις κακές διατροφικές συνήθειες. Δυστυχώς δεν υπάρχει!
Η αλήθεια είναι πάντως πως οι προσωρινές λύσεις με υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων, όπως λιποτροπικά – λιποδιαλυτικά και τα υποκατάστατα γευμάτων σε σακουλάκια πολλές φορές πετυχαίνουν για λίγο αυξάνοντας τον μεταβολισμό ή κόβοντας την όρεξη σου, με μεγάλες ποσότητες καφεΐνης ή εφεδροειδών, τα οποία σε θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, επιβαρύνουν τα επινεφρίδιά σου και βλάπτουν το συκώτι σου.
Και κατά 95%, μετά ξαναπαίρνεις το βάρος που έχασες απότομα.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι συνήθειές σου και οι καθημερινότητά σου. Κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να αναστρέψει τα αποτελέσματα της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού ή και της καθιστικής ζωής.

Στο επόμενο Newsletter θα σας περιγράψουμε Δέκα Προτάσεις για Πετυχημένη και Μόνιμη Απώλεια Βάρους.

Αποφύγετε Αυτούς τους Τέσσερις Επικίνδυνους Τρόπους Απώλειας Βάρους (Μέρος 1ο)

Αποφύγετε Αυτούς τους Τέσσερις Επικίνδυνους Τρόπους Απώλειας Βάρους (Μέρος 1ο)

Αποφύγετε Αυτούς τους Τέσσερις Επικίνδυνους Τρόπους Απώλειας Βάρους (Μέρος 1ο)

Υπάρχουν διάφοροι μη υγιείς τρόποι για να χάσεις βάρος. Ίσως να έχεις διαβάσει για μερικούς από τους πιο παράξενους και επικίνδυνους, όπως το κάπνισμα, ορισμένα παράνομα φάρμακα, τα επίπονα εμφυτεύματα της γλώσσας, τα οποία σε δυσκολεύουν να τρως στερεά τροφή, και τη δίαιτα του σκουληκιού.
Υπάρχουν επίσης και διάφορες τεχνικές γρήγορης απώλειας βάρους, τις οποίες ακολουθούν οι αθλητές του fitness και των αγωνισμάτων με κατηγορίες βάρους. Αυτές δεν επιβαρύνουν απλώς την υγεία σου, αλλά μπορεί να θέσουν τη ζωή σου σε κίνδυνο.

Υπάρχουν και ορισμένες διαδεδομένες πρακτικές, όπως η αποκλειστική κατανάλωση χυμών, οι δίαιτες με μειωμένες θερμίδες ή μειωμένο αριθμό γευμάτων, τις οποίες όλοι έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Από τις παραπάνω δίαιτες, ορισμένες είναι πιο δύσκολες από τις άλλες, το κοινό σημείο όμως όλων είναι πως προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι συγκεκριμένες δίαιτες οδηγούν σε μεγάλη απώλεια του μυϊκού ιστού, επομένως γίνεσαι πιο αδύναμος και καις λιγότερες θερμίδες μέσα στη μέρα. Η έλλειψη θερμίδων ρίχνει επίσης τον ρυθμό του μεταβολισμού σου, ο οποίος παράγει λιγότερες ορμόνες που ρυθμίζουν το αίσθημα του κορεσμού και περισσότερες ορμόνες που προκαλούν αίσθημα πείνας.
Άλλες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί είναι η ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, αφυδάτωση, αϋπνία και σε μερικές ακραίες περιπτώσεις ακόμη και o θάνατος. Για να μην χαραμίσεις τον χρόνο σου δοκιμάζοντας κάποια από τις παραπάνω δίαιτες, σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε δύο από τέσσερις διαδεδομένους επικίνδυνους τρόπους για να χάσεις βάρος και σε επόμενο άρθρο θα σου παραθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις για να χάσεις βάρος χωρίς κίνδυνο και με μειωμένες πιθανότητες να το ξαναπάρεις.

=

#1: Δίαιτες μειωμένων θερμίδων

Η μεγάλη μείωση των ημερήσιων θερμίδων πολύ πιο κάτω του βασικού μεταβολικού ρυθμού σου (RMR: RESTING METABOLIC RATE) – τον αριθμό δηλαδή των θερμίδων τις οποίες θα έκαιγε το σώμα σου σε κατάσταση ηρεμίας, όπως αν ήσουν ξαπλωμένος όλη μέρα στο κρεβάτι – είναι μια συνηθισμένη μέθοδος απώλειας βάρους, η οποία οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και μείωση του μεταβολισμού. Όταν πέφτεις κάτω του RMR, το σώμα σου μειώνει άμεσα τον μεταβολικό σου ρυθμό επειδή αντιλαμβάνεται ως απειλή τη μείωση στην πρόσληψη ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον καις λιγότερες θερμίδες καθημερινά και αν δεν μειώσεις ξανά τις θερμίδες που προσλαμβάνεις, δεν πρόκειται να χάσεις λίπος. Η δραστική μείωση των ημερήσιων θερμίδων μπορεί να οδηγήσει το σώμα σου στην αναζήτηση άλλης πηγής ενέργειας, την οποία βρίσκει συνήθως στους μύες, στις αποθήκες των πρωτεϊνών. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στην απώλεια μυϊκού ιστού και κατά συνέπεια στην περαιτέρω μείωση του μεταβολικού σου ρυθμού. Βάσει ερευνών, οι άνθρωποι, οι οποίοι χάνουν μεγάλο ποσοστό του μυϊκού τους ιστού, τείνουν να παίρνουν πίσω όλο το βάρος που έχασαν όσο έκαναν δίαιτα σε διάστημα δύο ετών, με τη διαφορά ότι ο χαμένος μυϊκός ιστός δεν αντικαθίσταται χωρίς γυμναστική με αντιστάσεις και διατροφή, οπότε απλά κερδίζουν λίπος.
Πρόκειται για μια τραγική περίπτωση, γιατί αυτό σημαίνει πως εκτός από τη σωματική σου σύσταση χειροτερεύει και η υγεία σου. Τα σκαμπανεβάσματα της ζυγαριάς έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τέλος να επισημάνουμε πως προκαλούνται και σοβαρές ορμονικές διαταραχές, τις οποίες δεν μπορεί να ξεπεράσει ο οργανισμός σου, ακόμη και αν πάρεις πίσω το βάρος που έχασες.

=

#2 Υπερβολική νηστεία (Υπερβολική διαλειμματική νηστεία / excessive fasting)

Για ορισμένους ανθρώπους, ένα οργανωμένο πρωτόκολλο νηστείας μπορεί να συμβάλλει θετικά στην απώλεια βάρους και να επιφέρει θετικές μεταβολικές προσαρμογές, όπως υγιή λειτουργία της ινσουλίνης και καλύτερους ρυθμούς καύσης λίπους.
Είναι εύκολο όμως να παρασυρθεί κανείς, ιδίως αν προσπαθεί να χάσει άμεσα βάρος.

Όταν νηστεύεις, είναι πολύ εύκολο να ακούσεις τη φωνή μες στο κεφάλι σου που σε προτρέπει να συνεχίσεις και να παραλείψεις άλλο ένα γεύμα μέχρι να καταφέρεις να περάσεις μια ολόκληρη μέρα χωρίς να φας.
Το στρες σου θα χτυπήσει κόκκινο και ο οργανισμός σου, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει, θα έχει ξεκινήσει ήδη να κανιβαλίζει τον πολύτιμό μυϊκό σου ιστό.
Κάθε φορά που παραλείπεις ένα γεύμα η κορτιζόλη σου αυξάνεται για να σου παρέχει ενέργεια, μετατρέποντας τα αμινοξέα του μυϊκού σου συστήματος σε γλυκόζη, η οποία παρέχει ενέργεια στο σώμα και το μυαλό σου.
Όλο το παραπάνω οδηγεί σε απώλεια του μυϊκού ιστού όπως περιγράψαμε στο #1, ρίχνοντας σε ελεύθερη πτώση τον RMR σου.
Η υψηλή κορτιζόλη σου προκαλεί έντονη επιθυμία για ανθυγιεινά φαγητά και αν ενδώσεις και σταματήσεις τη νηστεία, θα καταλήξεις πολλές φορές στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού.
Είναι επίσης αποδεδειγμένο πως η ινσουλίνη αυξάνεται όποτε η κορτιζόλη- η ορμόνη του στρες- αυξάνει το ζάχαρο στο αίμα.
Αν αυτό συμβαίνει σπάνια δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν γίνεται όμως καθημερινά, τα κύτταρά σου γίνονται λιγότερο δεκτικά στην ινσουλίνη, δηλαδή αποκτούν ινσουλινοαντίσταση.
Αυτό προκαλεί φλεγμονή και οδηγεί στην κατάρρευση του μεταβολισμού σου, εμποδίζοντας την προσπάθεια σου να χάσεις βάρος με έναν υγιή τρόπο.

© Created by Spiral Mango - All Rights Reserved Re-shape